Как едно молдовско българче ни даде урок по толерантност!

Наскоро от vesti.bg ни запознаха с едно уникално българче, което може да научи всички ни на много ценни неща!

Агафия е шестнадесет годишно момиче, което се гордее с това, че е бесарабска българка. Живее в Молдова и споделя, че там е задължително да бъдеш толерантен заради многобройните етноси, които живеят на територията на страната. И ако това е доста трудно за възрастните, то за децата не е никакъв проблем.

Тя казва, че единственият проблем в общуването между различните етноси, според нея е това, че не всички говорят руски език. Агафия знае и говори български, макар с руския да й е по- лесно. Никога дори не е помисляла да се предава и да спре да използва „родния“ си език.

Advertisement:

С голям ентусиазъм тя изучава българската история, география и литературата. Учителите й са българи и е щастлива, че може да разговаря непрекъснато с истински българи. Чества българските празници и почита паметниците на българските герои в Молдова.

Мечтата на Агафия е да учи икономика в България. Последното й пребиваване в страната е било заради семинара по толерантност. В него участват още българи и македонци. Агафия била щастлива да разбере, че общуването между всички народности на семинара е било точно такова, каквото е очаквала. Предразсъдъците и заяждането въобще не съществуват, на дневен ред е приятелството и взаимопомощта.

Related Post

Уникално! Български дядо показа на всички как сами могат да си правят ток и да не плащат една стотинка за него! ВИДЕО!

Close