Кораб на дъното на Егейско море крие невероятни тайни

През последните дни гръцкият остров Антикитера събра погледите на учените от цял свят. Край острова, на дъното на Егейско море, бе намерен най- старият човешки скелет- на 2000 години.

Не е ясно дали този скелет е на моряк или на пътник от кораба. Костите ще дадат достоверна информация за това как са живели хората от преди 65 години преди новата ера.

Изследователите не знаят какво е пренасял кораба, предполага се, че е зърно.

Още през 1900г гмуркачи, търсещи морски гъби, намират останките на кораба. Те са й най- мащабната находка на кораб от древността, информира Блиц.

От намирането на кораба до момента в околността са намерени около 300 древни предмета. Тук е намерен и странния механизъм Антикитера, за който се предполага, че е астрономически. Други пък смятат, че с него древните са гадаели бъдещето. Все още не е открито истинското му предназначение. Заради своята загадъчност, намереният уред е станал любим обект за развинтената фантазия на много писатели.

Advertisement:

След странната находка на механизма, за пръв път е намерен и скелет, който ще отговори на много любопитно въпроси- какъв е бил етноса на притежателите на кораба и механизма.

Според учените, всички данни сочат, че плавателния съд е потънал изключително бързо.

ДНК експертизата на скелета ще покаже дали е възможно по това време вече корабите да са били използвани за превозване и на пътници.

Интересен е и намереният в близост уред за измерване на морската дълбочина.

Всички се надяват намерените човешки останки да дадат светлина на далечната епоха, от която имаме само откъслечни и недостатъчни сведения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Забавни снимки за обедната почивка

Затвори