Какво място заемат спортните обувки в гардероба ви?

Какво място заемат спортните обувки в гардероба ви?

Свидетели сме как модата идва и отминава толкова бързо, че не успяваме да я догоним. Подобна е и ситуацията със спортните обувки. Докато излязат на мода обувки в един цвят или модел, вече на прага е някоя нова модна тенденция.

Факт е, че през последнитегодини спортните обувки, които масово се използват в различните спортове, се трансформират значително. Непрекъснато се усъвършенстват, стават много по-удобни и с много по-качествени материали.

Докато преди години властващо мнение беше, че добрите спортни обувки трябва да имат стабилна пета и добре извит свод, то днес те наподобяват терлички или цвички. Стараят се да следват все повече формата на ходилото, без да го затормозяват излишно.

Налице е и тенденцият, прокарвана от мнозина треньори, които призовават спортистите да провеждат тренировките си боси, а новите модели спортни обувки просто помагат да не се нарани крака.

Според Obuvalnik, тъй като ходилото е това, което контактува със Земята, всичко, което възпрепятства този контакт, променя и начина на движение. Затова все повече компаниите, произвеждащи спортни обувки се стремят към по-минимална промяна на това естествено движение.

Advertisement:

Тъй като движението на тялото пряко зависи от стъпалата на краката, повече от от бойните изкуства се упражняват с боси крака.

Констатирано е, че много от спортните обувки, които се продават са с много восока пета или издигнат свод, твърде тежки са или нарушават кръвоснабдяването на крака  така водят до тежки контузии.

Статистиката казва, че модерните спортни обувки са много по-леки, гъвкави и следват човешкото стъпало, така пръстите се движат свободно и ходилото усеща повърхностите, по които стъпва.

Когато се чудим кои са подходящите спортни обувки за нас, добре е да се консултираме със специалист. Можете да вземете под внимание мнението и на вашия личен треньор, който най-добре знае какво е необходимо на неговите спортисти.

При ибора си на спортни обувки или мъжки кецове е добре да се водите не само от модната тенденция, а и от това кое е добро за вашето здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Тези 3 неща бързо ще повишат настроението ви

Затвори