Откриха защо голямата бяла акула не боледува от рак

Сега вече знаем повече за това как се лекуват толкова бързо и потенциално как те възпрепятстват рака.

Акулите ни дадоха много. Благодарение на акулите имаме челюсти, песен за челюсти, най-големия шедьовър на всички времена на Meg (с участието на Джейсън Стейтъм ) и … Baby Shark.

Сега, благодарение на науката, те ни дадоха тайните на техните гени.

Международен изследователски екип от учени от Центъра за научни изследвания на акулите, Фондация за изследване на акулите „Гай Харви”, Университетския колеж по ветеринарна медицина Корнел и аквариума в залива Монтерей детайлизираха генома на голямата бяла акула. В резултат на това те са открили няколко интересни фактора.

Но първо за самия геном.

Геномът на голямата бяла акула съдържа един и половина пъти повече информация от човешкия геном (те имат 41 двойки хромозоми, докато хората имат 23). Акулите също имат редица генетични промени, които говорят за успеха на акулата от еволюционна гледна точка.

Advertisement:

Например, относително казано, големите бели акули са по-добри от хората, тъй като не се разболяват от рак. Имайки предвид техния размер и продължителност на живота (големите бели акули могат да живеят до 70 години в дивата природа), учените бяха изненадани колко устойчиви са те срещу рака. Това отчасти се дължи на стабилността на генома на голямата бяла акула. Просто казано: Голямата бяла акула има генетични адаптации, които помагат за запазването на генома.

Акулите също са известни със своите регенеративни способности. Накратко: Големите бели акули се лекуват изключително бързо. Ключът към техния успех в тази област може да бъде открит отново в гените им.

„Открихме позитивна селекция и обогатяване на съдържанието на гени, включващи няколко гена, свързани с някои от най-фундаменталните пътища при заздравяването на рани, включително ключов ген за съсирване на кръвта“,

казва Майкъл Станхоуп от PhD от Корнелския колеж по ветеринарна медицина .

„Тези адаптации, включващи гени за заздравяване на рани, могат да бъдат в основата на отличната им способност да се лекуват ефективно дори от тежки наранявания.“

Не забравяй да прочетеш и..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте как едно 9 годишно момиченце спечели пари за сърдечната операция на брат си! Невероятно!

Затвори