Само така ще се радвате на здравословен сън

Внимавайте с кафето. Това наистина не трябва да бъде новина, но все пак ще го кажем. Пиенето на кофеин твърде късно през деня може да наруши съня ви. Кофеинът може да стимулира централната нервна система няколко часа след консумацията му. Ако изобщо сте чувствителни към него, вероятно ще останете будни. Стимулиращият ефект на кофеина може да продължи от 8 до 14 часа.

Намерен в храни като пуйка, фъстъчено масло и банани, триптофанът се превръща в серотонинов невротрансмитер, който може да спомогне за увеличаване на усещането за спокойствие и релаксация. За да се възползвате от предимствата, се насладете на печена пуйка, сложен въглехидрат и зеленчук за основното си хранене и намажете една лъжица фъстъчено масло на половин банан като здравословен десерт.

Според последните изследвания на Националната академия на науките, синята светлина, излъчвана от електронни устройства като вашия компютър, iPad или LED телевизия, може да наруши производството на хормона на съня мелатонин, който влияе отрицателно върху качеството на съня. През целия ден, софтуерът постепенно променя светлинните емисии от електронни устройства от синьо към топло червено, оттенък, който намалява стимулиращите ефекти на синята светлина. За съжаление, тя не може да направи същото и за телевизора ви.

Advertisement:

Като правите едно и също нещо всяка вечер в продължение на най-малко един час преди лягане, вие програмирате съня си. Това може да е писане във вашия дневник на съня, да направите лека закуска или да правите нещо друго в този списък. С течение на времето мозъкът ви ще започне да свързва тези неща с времето преди лягане и ще ускори съня.

 

 

Не забравяй да прочетеш и..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Голям смях! Този петел се изправи пред огледало, а това което последва определено ще Ви развесели!

Затвори