Стресът от изпита? Избягвайте бързото хранене

Ученици, моля обърнете внимание. Увеличеният стрес по време на изпити е свързан с консумация на диета с ниско качество, включваща по-малко плодове и зеленчуци и по-бърза храна, казват изследователи.

Изследването, публикувано в European Journal of Nutrition, предполага, че учениците изпитват затруднения да ядат здравословна храна и да приемат лоши хранителни навици, което води до стрес.

„Стресът отдавна е замесен в лошото хранене. Хората споделят за преяждане и желание да ядат храни с високо съдържание на мазнини, захар и калории по време на стрес.

“ Нашите констатации, разглеждащи хранителните навици на учениците по време на изпити, потвърждават  хипотезата за влошаване на хранителния режим, ”казва Натали Микелс, водещ изследовател от университета в Гент в Белгия.

Advertisement:

Резултатите са базирани на анонимно онлайн проучване на 232 студенти (на възраст 19-22 години), наети от университета в Гент и други университети в Белгия.

Изследователите разглеждат връзката между стреса по време на изпити и промяната в качеството на диетата и дали тези асоциации са били модифицирани от психосоциални фактори като поведение при хранене, мотив за избор на храна, вкусови предпочитания, чувствителност към награда / наказание, импулсивност, стратегии за справяне, заседнало поведение и социална подкрепа.

По време на едномесечния период на изследване на участниците е било по-трудно да се придържат към здравословното хранене, а само една четвърт изпълниха препоръчаната от СЗО 400 грама плодове и зеленчуци на ден.

„За да се борим срещу предизвиканото от стреса хранене, стратегиите за превенция трябва да интегрират аспектите на психологията и начина на живот, включително управлението на стреса (като обучение за регулиране на емоциите, йога), образование за храненето с техники за само-ефективност, осъзнаване на храненето без глад и създаване на среда, която стимулира здравословното хранене и физическата активност ”, разработва Микелс.

Не забравяй да прочетеш и..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този непознат мъж седна до непознато момиченце, но вижте какво стана минути след това!

Затвори