Симтоми на лаймска болест, които не трябва да пренебрегвате

Лаймската болест е цяла карта, когато става въпрос за това как се проявява, което я прави особено трудна да се диагностицира, сочи otgovora.com.

„Това е доста сложна инфекция. Има много неспецифични симптоми и това е част от проблема, „

обяснява д-р Кенет Лийгнер, който се занимава с изследване на Лаймската болест от 1988 г. насам.

И така, какво можете да направите, за да сте сигурни, че не сте заразени?

Главоболие

Ако се притеснявате, че може да сте се заразили с Лаймска болест, тогава следете честотата на главоболието. Според CDC, един от ранните признаци на Лаймска болест, която се проявява в първите 30 дни от ухапване от кърлеж, е главоболието.

Болки в ставите

Advertisement:

Не трябва да приемате, че имате обикновен артрит, свързан с възрастта, само защото сте във възрастта на 50-те или 60-те години. Напротив, CDC отбелязва, че болката в ставите е един от най-изненадващите симптоми на късния стадий на Лаймската болест. Според едно проучване от 2013 г., публикувано в Journal of American Academy of Orthopedic Surgeons, около 60% от нелекуваните пациенти ще изпитат така наречения Лаймски артрит.

Виене на свят

Една от основните причини, поради които болестта на Лайм може да бъде толкова трудна за лечение, е, че в рамките на първите 30 дни от развитието, тя има тенденция да имитира по-често срещани заболявания като грип. Виенето на свят еедин от симптомите

Отпуснатост в краката

Колкото по-дълго отнема диагностицирането на болестта на Лайм, толкова по-лоши са симптомите за човека. Пример: Според Фондацията за периферна невропатия, хората с късен стадия на Лаймска болест могат да изпитат „болка, изтръпване или слабост в крайниците“, което може да е изтощително.

Сърцебиене

Когато бактерията, която причинява Лаймска болест, навлезе в сърдечната тъкан, тя причинява това, което е известно като Лаймски кардит. Според CDC симптомите на Лаймския кардит включват задух, сърцебиене и болка в гърдите, и въпреки че обикновено се лекуват с антибиотици, CDC отбелязва, че между 1985 и 2018 г. има девет съобщени случая на Лайм кардит, които в крайна сметка са били фатални.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Калории, вместо логото на популярни храни и напитки! Ще продължавате ли да ги купувате?

Затвори