Древногръцко лекарствао за депресия и тревожност

Всичко гениално е просто, твърдят от istinskiistorii!

Древногръцкият метод за лечение на депресия и тревожност се основава на доста любопитен холистичен подход – начин на живот, известен като питагорейски начин на живот. Този начин на живот включва развитието на здравословни навици, правилна диета, редовни упражнения и, наред с други неща, развитието на собствения ум.

Древните гърци са вярвали, че за да бъде животът наистина проспериращ, трябва да се грижите както за тялото си, така и за ума си.

Значи древните гърци предлагали това като лекарство?

Николас Кардарас е световноизвестен клиничен психолог благодарение на изследвания в областта на психичното здраве, негативните зависимости и изследването на въздействието на съвременните технологии върху човешкия ум. Една от най-известните му книги е озаглавена Как Платон и питагорейците могат да спасят живота ви: древногръцка рецепта за запазване на здравето и щастието. Кардарас отбелязва следното:

„В наши дни депресията и тревожността се превърнаха в един от най-сериозните здравословни проблеми на човечеството. Освен това Световната здравна организация (СЗО) предполага, че до 2030 г. тези заболявания ще бъдат най-разпространените в целия свят. “

„Последните проучвания, проведени в King’s College London, наред с други неща, показват, че само около 30 до 40% от всички случаи на депресия се причиняват от генетични фактори, а 60 до 70% се дължат на външни фактори.“

Д-р Кардарас посочи и още един любопитен факт. Оказва се, че причината за такъв рязък скок на тези психични разстройства е не само в това, че начинът на живот на човечеството става все по-урбанистичен и индустриален. Въпросът е, че губим екзистенциалните си приоритети и усещането за цел. В днешно време търсим щастие в продукти с планирано остаряване.

Все повече се изолираме един от друг. Въпреки че живеем в общество, в което всички са с едно натискане на компютърна мишка, с всеки изминал ден се чувстваме все по-самотни.

В същото време древногръцката медицина за депресия и тревожност е много близо – просто протегнете ръка. Затова нека го разгледаме по-подробно …

Advertisement:

Диета с омега-3 мастни киселини

Храни като орехи, зехтин, сьомга и семена от чиа са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини. Което е доста любопитно, последните научни изследвания сочат, че тези мастни киселини освен всичко друго действат и като неврозащитно вещество.

Редовни упражнения

В древногръцките физкултурни салони се тренират както тялото, така и умът. Те не се отделят един от друг и двете страни на развитието са смятани за еднакво важни. В наши дни често пренебрегваме значението на упражненията, активен начин на живот и единство с нашата среда, природа и самите нас.

Слънчева светлина

Това е един от основните елементи на древногръцката медицина за депресия. Ако помислим внимателно за това, ще разберем, че с настоящия си начин на живот рядко излизаме на слънце. Седим на работните си места с изкуствено осветление и заобиколени от електронни устройства. Този тип осветление, което не може да се нарече естествено, влияе негативно на съня ни и съответно върху здравето като цяло.

Затова трябва да вземаме слънчеви бани възможно най-често – особено след като те компенсират липсата на витамин D.

Правете това, което ви разсейва от негативните чувства по-често

Древните гърци оценявали всяка човешка дейност, която носи удоволствие и помага да се отпуснат – те се опитвали да отделят повече време за неща, които ги карали да забравят за своите притеснения. О, не, изобщо не казваме, че трябва да станете хедонисти и да се потопите в океана от излишъци. Определено обаче трябва да започнете да отделяте повече свободно време за това, което наистина харесвате. Трябва да си позволите да сте по-свободни, по-щастливи и по-креативни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Историята на дядо Живко, която разтърси България!

Затвори